Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Αμβούργο... ερχόμαστε!
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
ΠAPA ΤΟ ?ΝΑΥΑΓΙΟ? ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣYΣKEΨHΣ Νέα προσπάθεια απ’ τους Πλωμαρίτες για τον "Καλλικράτη"
|
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση των πέντε Δημάρχων της νότιας Λέσβου την περασμένη Τετάρτη στο Πλωμάρι, καθώς απλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στην σχετική πρόσκληση του Δημήτρη Βαρβαγιάννη.
Θυμίζουμε ότι κ. Βαρβαγιάννης απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα πρόσκληση στους Δημάρχους Γέρας, Ευεργέτουλα, Αγιάσου και Πολιχνίτου να συμμετέχουν σε σύσκεψη που θα γινόταν την Τετάρτη 10 του μήνα στο Δημαρχείο Πλωμαρίου για το σχέδιο ?Καλλικράτης?.
Ωστόσο πριν τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης διαμήνυσε με επιστολή του ότι αρνείται να λάβει μέρος, καθώς η θέση του είναι ξεκάθαρα κατά των συνενώσεων, ενώ ο Δήμαρχος Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης σε απαντητική επιστολή του ζητούσε να γίνει συζήτηση σε ?μηδενική βάση και επί ίσοις όροις?, ενώ τονίζει ότι δεν δέχεται να παρευρεθεί σε μια συζήτηση κατά την οποία ο Δήμος Πλωμαρίου έχει αποφασίσει να εμμείνει στην θέση του να είναι το Πλωμάρι η έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου, που πιθανότατα θα δημιουργηθεί από την συνένωση των πέντε όμορων Δήμων.
Επιπλέον, ο κ. Ζαμτράκης προτείνει να γίνει σε πρώτη φάση συνάντηση των πέντε Δημάρχων και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.
Νέα προσπάθεια
Όπως μαθαίνουμε, το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πλωμαρίου έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Βαρβαγιάννη, στην οποία πάρθηκε απόφαση να γίνει εκ νέου πρόσκληση στα Δημοτικά Συμβούλια και τους Δημάρχους των πέντε Δήμων της νότιας Λέσβου, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά συζήτηση για το ?καυτό? θέμα των συνενώσεων και με δεδομένο ότι η προηγούμενη προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Βαρβαγιάννη, η καινούργια συζήτηση πρέπει να γίνει σε «νέα βάση και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ειλημμένες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων», χωρίς όμως να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις για τη φράση αυτή, η οποία ομολογουμένως μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικούς τρόπους.
Βέβαια πρόθεση της Δημοτικής Aρχής αλλά και της αντιπολίτευσης είναι προφανώς η έναρξη ενός νέου διαλόγου, με βάση την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών για την ανάδειξη και ανάπτυξη του νότιου τμήματος του νησιού και μάλιστα - όπως σημειώθηκε - με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του Aντιδημάρχου Γιάννη Ξανθούλη ήταν κάπως διαφοροποιημένη, καθώς το σκεπτικό του συμφωνούσε εν μέρει με την άποψη του κ. Ζαμτράκη, ως προς το ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει καταρχήν μεταξύ των 5 Δημάρχων και μόνο, ώστε να τεθούν οι βάσεις του διαλόγου και στη συνέχεια να πάρει διευρυμένη μορφή.
Ωστόσο η πρότασή του δεν πέρασε, καθώς ομόφωνα το Δ.Σ. κατέληξε στη συνέχεια στην παραπάνω απόφαση.
Η ημερομηνία της νέας συνάντησης των πέντε - σύμφωνα με την ίδια πάντα πληροφόρηση των ?Κυρ. Αι.? - δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, καθώς ο κ. Βαρβαγιάννης θέλει να απευθύνει πρώτα την επίσημη πρόσκληση και στη συνέχεια να δει - προφανώς - τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Από την άλλη μπορεί να αφήνει ανοικτή την ημερομηνία, ως ένδειξη καλή θέλησης και για να παρθεί πιθανώς κοινή απόφαση από τους Δημάρχους για τη διεξαγωγή της, ανάλογα και με το πρόγραμμα ή τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας εξ αυτών.
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Στο Πλωμάρι οι πρυτάνεις των Πολυτεχνικών
Σχολών
Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση του Πλωμαρίου θα συμμετάσχουν, επιπλέον, εκτός από τους κοσμήτορες και οι αντίστοιχοι πρυτάνεις, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
|
Σύσκεψη από μηδενική βάση και με ίσους όρους προτείνει ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης, σε απαντητική επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, για την συζήτηση του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Βαρβαγιάννης απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα πρόσκληση στους Δημάρχους Γέρας, Ευεργέτουλα, Αγιάσου και Πολιχνίτου να συμμετέχουν σε σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη, 10 του μηνός, στο Δημαρχείο Πλωμαρίου για το σχέδιο “Καλλικράτης”. Ήδη ο Δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης απάντησε ότι δεν θα συμμετέχει στην σύσκεψη γιατί η θέση του είναι ξεκάθαρα κατά των συνενώσεων, ενώ και ο κ. Ζαμτράκης δεν δέχεται να παρευρεθεί σε μια συζήτηση κατά την οποία ο Δήμος Πλωμαρίου έχει αποφασίσει να εμμείνει στην θέση του να είναι το Πλωμάρι η έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου, ο οποίος πιθανότατα θα δημιουργηθεί από την συνένωση των παραπάνω όμορων Δήμων.
Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ προτείνει να γίνει σε πρώτη φάση συνάντηση των 5 Δημάρχων και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.
Ο κ. Ζαμτράκης αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πλωμαρίου: «Ειλικρινά θα χαιρόμουν πολύ για την πρωτοβουλία σας αυτή, παρά το γεγονός ότι έχω δεχτεί ανεπίτρεπτες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται όχι μόνο από απλούς πολίτες, αλλά και ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Πλην όμως, σε ημερησία εφημερίδα (“Αιολικά Νέα” 2/2/2010) βρίσκω απόφαση ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Πλωμάρι με την συμμετοχή σου και την συμμετοχή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στην οποία για πολλοστή φορά επαναλήφθηκε απόφαση των κατοίκων του Πλωμαρίου και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι “το Πλωμάρι πρέπει να είναι η έδρα του νέου Δήμου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή κλπ.” και κατά δήλωσή σου στην απόφαση αυτή εμμένετε. Για την απόφασή σας είστε ασφαλώς άξιοι συγχαρητηρίων. Πλην όμως εγώ δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια συζήτηση με ειλημμένη απόφαση. Η οποιαδήποτε πρόταση είναι συζητήσιμη, κάθε όμως απόφαση που έχει ληφθεί εκ των προτέρων απορρίπτεται. Ως εκ τούτου και προκειμένου μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία να μην οδηγηθεί σε αποτυχία, προτείνω συνάντηση των 5 Δημάρχων σε πρώτη φάση, στην οποία θα συμφωνηθούν οι όροι και το πλαίσιο της συζήτησης και στη συνέχεια ευρεία σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων από μηδενική βάση και με ίσους όρους. Έτσι, κατά την άποψή μου, είναι πιθανό να καταλήξουμε σε αποδεκτή από όλους λύση προς όφελος όλων των Δήμων της ευρύτερης περιοχής».
Σχόλιο: Διάλογο από μηδενική βάση ζητάει ο Δήμαρχος ΓΕΡΑΣ, άλλα πίσω από το φερετζέ της ΤΕΔΚ κάνει προτάσεις για ΔΗΜΟ ΟΛΥΜΠΟΥ με έδρα τον Ευργέτουλα. Το μόνο που δεν μας ζήτησε να του φτιάξουμε και ένα δημαρχείο στη πόρτα του σπιτιού του.
Καμία συνένωση αν δεν τηρηθούν τα κριτήρια της ΚΥΛΛΗΝΗΣ ,δηλαδή η έδρα στο μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα , στο ΠΛΩΜΑΡΙ. Ακόμα αν δεν έχει πρόσβαση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα αυτό είναι ευθύνη της πολιτείας , καθώς ήταν και είναι πάγιο αίτημα των πολιτών. Τελεία και παύλα....
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
Στο στόχαστρο της Μπιρμπίλη η αντινομάρχης Λέσβου
Νέα τροπή παίρνει η σκανδαλώδης υπόθεση της απόπειρας οικοπεδοποίησης δασικής έκτασης στην Αγριλιά Λέσβου, την οποία είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η zougla.gr, με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να δίνει εντολή για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η αντινομάρχης Μαρία Τσουβελακάκη-Τσιφτσή χαρακτήρισε σκανδαλωδώς ως «κύριες δημοτικές οδούς» τέσσερις χωματόδρομους, που συνδέουν την περιοχή της Αγίας Μαρίνας με την Νεάπολη και την Αγριλιά. Με την απόφαση της αντινομάρχου, οι τιμές της γης, που ήδη πωλείται πανάκριβα, εκτινάχθηκαν στα ύψη, και τα αγροτεμάχια μπορούν να κατατμηθούν σε οικοδομήσιμα οικόπεδα και να κτισθούν.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως επειδή ο σύζυγος της αντινομάρχου, Γεώργιος Τσιφτσής, είναι κάτοχος κτήματος στην περιοχή, το οποίο αγόρασε λίγο πριν η σύζυγός του λάβει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό των χωματόδρομων.
Τώρα με έγγραφό της στο Δασαρχείο η υπουργός Περιβάλλοντος ζητάει να αρχίσει εξονυχιστική έρευνα. H παρέμβαση της υπουργού επέτεινε και την ενασχόληση της Δικαιοσύνης με επανακλητεύσεις μαρτύρων και συμπληρωματικές καταθέσεις.
Διαβάστε επίσης: Ιδού η Λέσβος, ιδού και το πήδημα
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
- 6 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ Με “ρυθμούς χελώνας” προχωρούν οι μελέτες για τον δρόμο Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου
Από το:aiolikanea
Με “ρυθμούς χελώνας” εξακολουθούν να προχωρούν οι διαδικασίες για τον δρόμο Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, που έχει “κολλήσει” εδώ και χρόνια στα στάδια των μελετών που πρέπει να εκπονηθούν για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Την Παρασκευή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων συζήτησε το θέμα και ενέκρινε την υδρολογική μελέτη, αλλά μένουν ακόμη πολλά στάδια για να ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός του αφορά περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως “Natura” και επιπλέον οι μελέτες που πρέπει να κατατεθούν για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί είναι πολλές και εξειδικευμένες.
Θυμίζουμε ότι η σύμβαση για την έναρξη εκπόνησης των μελετών υπεγράφη το 2003, αλλά για δυο περίπου χρόνια οι διαδικασίες προχωρούσαν με “ρυθμούς χελώνας”, αφού έγινε αλλαγή στο μελετητικό γραφείο στο οποίο αρχικά είχε ανατεθεί το έργο.
Το έργο χωρίζεται σε δύο υποέργα και συγκεκριμένα στην δημιουργία της παράκαμψης Αγιάσου και στην βελτίωση του υφιστάμενου χωματόδρομου και ασφαλτόστρωσή του. Σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν στην επιλογή της χάραξης για την κατασκευή της παράκαμψης, που τελικά αποφασίστηκε να γίνει από την αριστερή έξοδο του χωριού (Σανατόριο).
Στη συνέχεια εκπονήθηκε η αναγνωριστική γεωλογική μελέτη, έγινε η τοπογραφική αποτύπωση της παράκαμψης και συντάχθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Την Παρασκευή εγκρίθηκε η υδρολογική μελέτη και αυτό που απομένει είναι να δοθεί η εντολή για την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των υποστηρικτικών τεχνικών μελετών, πριν γίνει η οριστική μελέτη του έργου της παράκαμψης.
Σε ό,τι αφορά την βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, μήκους 7 χλμ. περίπου, η Νομαρχία έχει ζητήσει εδώ και μήνες με έγγραφό της από το ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνει την απαλλαγή από το στάδιο της προέγκρισης χωροθέτησης για την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεδομένου ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση αφού πρόκειται για περιοχή “Natura”. Αν όμως το αίτημα αυτό δεν γίνει δεκτό, τότε οι διαδικασίες θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Άλλα θέματα
Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου της ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στον Όλυμπο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.
Εξάλλου, συζητήθηκε και το θέμα των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από το ένα εκ των δύο μελετητικών γραφείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης του δρόμου Μυτιλήνης - Λουτρών - Κουντουρουδιάς. Η απόφαση που πάρθηκε για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση είναι να ζητηθεί η γνώμη νομικού επί των διαδικασιών, αλλά και η τεκμηριωμένη άποψη της Επιτροπής Διαγωνισμού για τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα.
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
- ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΡΑΞΙΑΣ "Φως στο τούνελ" για το Ναυτικό Μουσείο Πλωμαρίου
|
?Φως στο τούνελ? ύστερα από αρκετά χρόνια για το Ναυτικό Μουσείο Πλωμαρίου βλέπει ο Δήμαρχος Δ. Βαρβαγιάννης, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Γ.Γ. Αιγαίου Δημήτρης Χαλκιώτης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, ενώ μια προσυζήτηση του θέματος είχε γίνει - από ό,τι πληροφορηθήκαμε - στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, όταν ο Υφυπουργός είχε επισκεφθεί το Πλωμάρι.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή εξέφρασε την επιθυμία το Μουσείο που είναι μοναδικό στο είδος του να προχωρήσει, κάτι που φαίνεται να βρήκε σύμφωνο και τον κ. Σηφουνάκη ο οποίος έκανε την έκπληξη, λέγοντας ότι προτίθεται να βοηθήσει εμπράκτως και μάλιστα εκδήλωσε την προθυμία του να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο τη μελέτη!
«Η βούληση του Υφυπουργού έγινε φυσικά αποδεκτή από εμάς με μεγάλη χαρά, καθώς δεν σας κρύβω ότι όσες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πραγματικά δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τον κ. Σηφουνάκη, όχι μόνο γιατί μας άκουσε και έδειξε ενδιαφέρον στο αίτημά μας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, στο πρόσωπό του η πολιτεία μας δίνει επιτέλους τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο όραμα που είχαμε για τον τόπο μας και αυτό είναι πραγματικά μια ευτυχής συγκυρία.
Εύχομαι μετά από αυτό να προχωρήσουμε στη μελέτη και να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα, ώστε το Μουσείο να προχωρήσει απρόσκοπτα. Και πάλι απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες τόσο στον κ Σηφουνάκη, όσο και στον κ. Χαλκιώτη για την υποστήριξή τους», κατέληξε ο κ. Βαρβαγιάννης.
Να σημειωθεί ότι το Ναυτικό Μουσείο στο Πλωμάρι θα δημιουργηθεί στην παλιά ραφινερί Τσαραμύρση, ένα παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιολάδου και παρασκευής σαπουνιού, το οποίο βρίσκεται στη θέση ?ΕΣΟ ΠΑΠΠΑΣ?, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.
Η θέση του είναι περίοπτη, όμως το κτίσμα παρότι επιβλητικό είναι σχεδόν γκρεμισμένο, αφού έχουν μείνει μόνο οι πέτρινοι τοίχοι του. Το κόστος λοιπόν της αναστήλωσης και διαμόρφωσής του θα είναι πραγματικά μεγάλο, όμως ο Δήμος θεωρεί ότι αξίζει πραγματικά να δημιουργηθεί ένα Μουσείο αντάξιο της ναυτικής παράδοσης του Πλωμαρίου, με παράλληλες δράσεις που θα στεγάζονται σε κάποιον από τους τρεις ορόφους που θα έχει μετά τη διαρρύθμισή του.
Όσον αφορά στην αγορά του κτιρίου, αυτό είναι κάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς αγοράστηκε με χρήματα του Υπουργείου Αιγαίου το 2004 που δόθηκαν επί υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη, δηλαδή 40 εκατ. δρχ. τότε, ενώ η αποπληρωμή με άλλα τόσα έγινε επί υπουργίας Αριστοτέλη Παυλίδη.